• Rask levering fra Norge
  • Gratis frakt over 699,-
  • Livstidsgaranti
Vedlikeholde kniven din
Tips

Vedlikeholde kniven din

Når du har gått til det skritt og kjøpt deg en kvalitetskniv fra Brusletto & Co AS så har du en kniv som vil vare i mange år. For å holde kniven pen og bevare toppkvaliteten over lang tid anbefaler vi at du rengjør den etter bruk med rent vann eller kanskje litt svakt såpevann og tørker godt av den før du setter den tilbake i sliren. Normalt vil ikke skaftet trenge noen etterbehandling på lang tid, men dersom det er nødvendig kan du bruke en god møbelolje. Sliren kan ved behov settes inn med impregnering eller fett som er egnet for lær.

• Sørg for at kniven din er helt ren og tørket godt av før du setter den tilbake i sliren.

• Skyll kniven godt av i varmt vann etter bruk på kjøtt, fisk eller andre stoff som inneholder bakterier. Tørk lett av vannet. 

• Sliren kan pensles/sprayes i en fargefri impregnering om ønskelig, da vil den holde lenger på fargen og avstøte vann. 

• Tørk sliren i romtemperatur om den blir våt. 

• Pass på at du ikke tørker slire og skaft for nærme ild eller annen varmekilde.

• Smør inn håndtaket med en egent olje om det trengs.

 

Det er fire ting som avgjør hvor godt kniven holder seg skarp:

1. Stålkvalitet

2. Hardheten

3. Eggens utforming

4. Hva kniven brukes til

Våre knivblader er laget i rustfritt stål, som er herdet til en hardhet på 56-58 Rockwell. Noen blader er hulslipt, andre er konslipt og andre igjen har vanlig Skandinavisk rett slip.

Under bruk er det særlig to prosesser som sløver eggen. Det ene er hard belastning som bryter løs små stykker av eggen og gjør den sagtakket. Det andre er at eggen legger seg. Dette kan rettes opp med noen drag med knivstål. Etter noe tids bruk vil kniven uansett bli sløv og vi skiller mellom å slipe og å bryne kniven. Når en kniv blir sløv så betyr det at den mister den koniske formen den har blitt gitt under produksjonen. Bryning av kniven vil midlertidig kunne gjenopprette denne. Ved større hakk eller skader må knivbladet slipes. Det bør gjøres på en slipestein der det er viktig at temperaturen ikke blir for høy slik at du ødelegger herdingen i bladet. Det har alltid vært diskusjon om man skal slipe med eller mot slipesteinen. Det som er viktig er at eggen blir rett, og ikke buet, og da må du slipe med samme vinkel i forhold til slipesteinen hele tiden på begge sider av bladet.

 

Skjerpe og slipe

Skjerping er noe som gjøres daglig eller hver gang du bruker kniven for å vedlikeholde eggen på best mulig måte. Det er siste finish som gjør at kniven holder seg skarp over lengre tid. Har kniven blitt sløv må man derimot slipe opp eggen igjen. Det vil si at man fjerner litt av stålet for å få en skarp egg igjen.

 

Slik skjerper du:

• Hold knivbladet på skjerpestålet eller steinen i en vinkel på ca 13°.

• Stryk hele bladet langsomt med et lett og jevnt trykk i hele knivbladets lengde ca 6-10 ganger på            hver side. Det spiller ingen rolle om du stryker mot eller vekk fra deg selv.

 

Slik sliper du:

• Plasser steinen på en fuktig klut eller et håndkle slik at den ikke glipper, men holder seg i ro.

• Fukt slipesteinen og slip kniven på ca 13°. Dra kniven ned og tvers over slipesteinen i en jevn bevegelse. Start med enden og avslutt med knivtuppen.

• Snu kniven igjen og gjør samme øvelsen, men denne gangen starter du med knivtuppen og avslutter med enden, snu den igjen og gjør samme øvelsen på andre siden.

For ytterligere å finpusse en superskarp egg kan du dra kniven over et lærbryne. Bryning av eggen på lærbryne må alltid skje med eggen, gjør du det mot eggen har du ikke noe lærbryne lenger. Skjerpestål må brukes med samme vinkel som under slipingen. Hold kniv og skjerpestål slik at du har kontroll på dette å dra kniven rolig i en buebevegelse fra skaft til spiss. Bytt side for hvert drag. Start med litt trykk og avslutt forsiktig.

Ha omsorg for kniven din og den varer i generasjoner.

    Du vil også like dette