• Rask levering fra Norge
  • Gratis frakt over 699,-
  • Livstidsgaranti
Hvordan slipe kniv?
Tips

Hvordan slipe kniv?

En god kniv er et viktig verktøy for enhver som jobber med mat eller friluftsliv. Men selv den beste kniven kan miste skarphet over tid, og da er det viktig å kunne slipe den riktig. I denne artikkelen vil vi gi deg en innføring i hvordan du kan slipe kniven din selv. Vi vil også gi deg tips om hvilke teknikker og verktøy som egner seg best for ulike typer kniver og materialer. En skarp kniv vil gi deg en bedre arbeidsopplevelse, og ikke minst bedre resultater når du tilbereder mat eller er ute på tur. Så slipp løs din indre håndverker og lær hvordan du kan få kniven din til å skinne som ny igjen!

Hvordan slipe kniv med slipestein?

1. Fukt slipesteinen ved å legge den i et vannbad i noen minutter slik at den blir gjennomfuktig.
2. Plasser slipesteinen på en fuktig klut eller håndkle slik at den holder seg på plass. Våre slipesteiner har føtter som sørger for at den sitter godt på underlaget.
3. Fukt slipesteinen og slip kniven på ca. 13° (vinkelen avhenger av vinkelen på kniven du skal slipe). Dra kniven ned og tvers over slipesteinen i en jevn bevegelse. Start med enden, og avslutt med knivtuppen. Bevegelsen bør være jevn og kontinuerlig.
4. Snu kniven igjen og gjør samme øvelsen, men denne gangen starter du med knivtuppen og avslutter med enden, snu den igjen og gjør samme øvelsen på andre siden.
5. Fortsett å slipe og skjerpe kniven til du ser at eggen er skarp igjen. Test kniven ved å skjære et stykke papir eller en mykt frukt for å vurdere om kniven er skarp nok.
6. Når du er ferdig, rengjør slipesteinen og kniven med vann og tørk dem grundig.

Viktig: Pass på å holde en jevn vinkel på kniven når du slipe. Sjekk knivens opprinnelige vinkel før du starter å slipe. Kniver med forskjellige egger vil kreve forskjellige vinkler.
https://www.brusletto.no/pub_docs/files/Hvordanslipekniv/bilde-skjerpestal.jpg

Hvordan bruke slipestål?

1. Hold slipestålet vertikalt med spissen plassert på en stabil overflate.
2. Hold knivbladet på skjerpestålet i en vinkel på ca. 13° (dette kan variere fra kniv til kniv).
3. Stryk hele bladet langsomt med et lett og jevnt trykk i hele knivbladets lengde ca. 6-10 ganger på hver side, med 2-3 kilos trykk. Du kan teste 2-3 kilos trykk ved å presse flatsiden av knivbladet ned på en kjøkkenvekt. Det spiller ingen rolle om du stryker mot eller vekk fra deg selv.
4. Slipestålet må brukes med samme vinkel som under slipingen. Hold kniv og skjerpestål slik at du har kontroll på vinkelen og dra kniven rolig i en buebevegelse fra skaft til spiss. Bytt side for hvert drag. Start med litt trykk og avslutt forsiktig.
5. Etter slipingen kan du teste kniven ved å skjære et ark papir eller en myk frukt og se om det går lett gjennom. Viktig: Pass på å holde en jevn vinkel når du slipe. Sjekk knivens opprinnelige vinkel før du starter å slipe. Kniver med forskjellige egger vil kreve forskjellige vinkler.

Hvordan slipe brødkniv?

Brødkniver har en saglignende kant som kan være litt vanskeligere å slipe enn vanlige kniver. Her er noen trinn for å slipe en brødkniv:
1. Finn fram slipestålet ditt. Du kan bruke et vanlig slipestål med diamant hvis kniven er sløv, eller et keramisk slipestål hvis du kun skal finpusse kniven.
2. Det er viktig å være klar over at slipestålet må passe mellom serrateringene (bølgene) i knivbladet. Begynn med den bølgede siden av bladet.
3. Slip opp og ned mellom 10-20 ganger på hver bølge med slipestålet. Dette tar litt tid, men vær tålmodig, det er verdt det.
4. Når du har gjort dette for alle serrateringene, kan du slipe motsatt side av bladet. Denne kan du slipe normalt som en vanlig kjøkkenkniv.

Husk at det kan ta litt tid og tålmodighet å slipe en brødkniv på grunn av de saglignende tennene på eggen. Pass på å være forsiktig når du slipe, og følg trinnene nøye for å få en skarp brødkniv.

Hvordan slipe øks?

Økser kan slipes både med Brusletto-sliper og slipestein. Det enkleste alternativet er å bruke Brusletto-sliperen, som allerede har riktig slipevinkel for økser og fungerer både på kniver og økser. Hvis du ønsker å slipe øksen manuelt, kan du bruke en slipestein.

For turøkser kan en eggvinkel på 15-20 grader være et godt utgangspunkt. For trefellingsøkser er rundt 15 grader mest fornuftig, da dette kan gi en litt skarpere egg. Riktig slipevinkel for kløyveøkser er omtrent 20-25 grader.

Hvordan bruke foldbart slipestål?

Det har to grovhetsgrader, 360 og 600, og kan brukes til både å slipe sløve knivblader og finpuss. For å slipe sløve knivblader, start ved å flytte knivbladet frem og tilbake på slipestålet i en vinkel på 10-30 grader med et lett trykk. Dette anbefales å gjøre hver sjette måned eller etter behov, avhengig av bruken av kniven. For finpuss av knivbladet, kan du bruke den andre grovhetsgraden på 600. Dette anbefales å gjøre en gang i uken for å holde kniven glatt og blank.
Etter bruk, rengjør kniven med vann og tørk den av. For å rengjøre diamantbrynet, bruk en børste. Viktig:
1. Hold et solid grep om diamantsliperen når du bruker den for å unngå skader. 2. Tørk av diamantsliperen etter bruk for å unngå rust.

    Du vil også like dette