• Rask levering fra Norge
  • Gratis frakt over 699,-
  • Livstidsgaranti
Knivens ulike deler
Tips

Knivens ulike deler

Lær om de ulike delene av kniven

Er du nysgjerrig på knivens anatomi? Da har du kommet rett! Det kan være nyttig å lære seg de ulike begrepene for kjøkkenets viktigste redskap, kniven. Vi starter med de ulike begrepene på kniven som proffene bruker.


De ulike begrepene

Spine - Knivrygg / Knivsrygg

Blade – Blad

Edge – Egg

Handle – Skaft

Bolster – Holk

Tang – TangeVi starter med knivbladet

Det første man vanligvis legger merke til er knivbladet, og det er den delen av kniven som brukes til å skjære eller kutte materialer. Det består vanligvis av en skjærkant, som er den skarpeste delen av bladet, og kan ha ulike former og størrelser avhengig av bruksområdet. Knivbladet kan være laget av ulike materialer, som stål, keramikk eller titan, og kan ha ulike egenskaper og egenskaper avhengig av dette materialet. Knivbladet er vanligvis festet til et håndtak eller skaft, som gir brukeren grep og kontroll under bruk.


Skaftet

Knivskaftet er en vesentlig del av kniven som ikke bare gir brukeren et komfortabelt grep, men også bidrar til knivens balanse og stabilitet. Funksjonen til et knivskaft strekker seg utover estetikken og spiller en avgjørende rolle for brukerens sikkerhet og effektivitet. Det er viktig at knivskaftet er ergonomisk utformet for å passe komfortabelt i brukerens hånd og redusere tretthet og ubehag under lange timer på kjøkkenet. I tillegg til å tilby komfort og balanse, kan knivskaftet også fungere som en forlengelse av knivbladet for å gi brukeren økt kontroll og presisjon. Mange knivskaft er designet med teksturerte eller grepvennlige overflater for å forhindre at hånden sklir under bruk og redusere risikoen for skader.

Holk

Holken er en viktig del av knivens konstruksjon og spiller en avgjørende rolle for både dens funksjon og estetikk. Plassert ved overgangen mellom bladet og skaftet, fungerer holken som en beskyttende kant som styrker knivens stabilitet og holdbarhet. Funksjonelt sett bidrar bolster til å gi kniven ekstra vekt og balanse ved å fordele tyngden jevnt over knivens lengde. Dette gjør at kniven føles stabil i hånden og gir brukeren bedre kontroll og presisjon ved kuttoppgaver. Ut over å forbedre balansen fungerer holken også som en beskyttelsesbarriere for brukerens fingrer. Ved å skape en forhøyet kant mellom bladet og skaftet forhindrer bolster at brukerens fingrer sklir av knivbladet under bruk, noe som reduserer risikoen for skader og ulykker. Estetisk sett bidrar bolster til knivens overordnede utseende og gir den en elegant og polert finish. Mange kniver har vakkert utformede holker som forbedrer deres visuelle tiltrekning og gir dem en følelse av håndverk og kvalitet.


Tange

Knivens tange har betydning både for funksjon og estetikk. I knivverdenen finnes det ulike typer tange som definerer både holdbarhet og vekt. En kniv med full tang danner en ubrutt lenke fra bladets spiss til skaftets ende. Denne konstruksjonen garanterer en kniv som er klar for alle utfordringer, da fulltange sikrer lang levetid samtidig som den gir kniven en tyngre vekt. Men la oss ikke glemme verdien av ypperlig balanse. Halvtangkniver betyr en lettere vekt, noe som muliggjør smidighet og eleganse ved hvert kutt. Her stopper stålet halvveis inn i skaftet.

https://www.brusletto.no/pub_docs/files/Bilder-knivdeler-NO-1.jpg
https://www.brusletto.no/pub_docs/files/_DSC5212.jpg

Se våre bestselgende kokkekniver

    Du vil også like dette