• Rask levering fra Norge
  • Gratis frakt over 699,-
  • Livstidsgaranti
Bunadskniven
Tips

Bunadskniven

Skrevet av Iréne K. Kristiansen @jaktjenter

Helt fra gamle tider av har kniven vært en uunværlig følgesvenn, og derfor ble kniven raskt en del av den hverdagslige klesdrakten.

Til finere lag ble det derfor vanlig med en litt flottere kniv som matchet antrekket, og da gjerne med fine utskjæringer.

 

Hvem kan bruke bunadskniv?

Bunadskniv er for både dame og herre! På herrebunad festes bunadskniven med en sølvknapp, og på damebunad festes den enten på sølvbeltet, med en sølvknapp eller man kan lage en liten hempe i stakken som man fester sliren i.

 

Hvilken side skal bunadskniven henge på?

Fra gammelt av ble det sagt at dersom man var høyrehendt, så skulle kniven festes på venstre side. Dette for at man skulle raskt kunne forsvare seg (trekke kniven raskt fra sliren). Nå er det mest vanlig å henge kniven på høyre side om man er høyrehendt. Dermed kan man si at det er valgfritt hvilken side du ønsker å feste kniven.  For damer er det mest vanlig å henge kniven på motsatt side av vesken.

 

Er det lov å bære bunadskniv på offentlig sted?

Ja, det er lov å bære bunadskniv ved såkalte "aktverdige formål". Både bunadskniv og staskniv til bunad eller festdrakt I 1993 ble det vedtatt forbud mot å bære kniv på offentlig sted. Overtredelse kan føre til bøter eller fengsel inntil ett år. Forbudet gjelder likevel ikke ved såkalte «aktverdige formål», og bunadskniv eller staskniv til bunad og festdrakt faller under dette. Svaret er altså «Ja»!

https://www.brusletto.no/pub_docs/files/Bunadskniven/Irene-bunadskniv_2_1-1.jpg
https://www.brusletto.no/pub_docs/files/Bunadskniven/Irene-bunadskniv_1-1.jpg

    Du vil også like dette