• Rask levering fra Norge
  • Gratis frakt over 499,-
  • Livstidsgaranti
Ta vare på kjøkkenknivene dine
Tips

Ta vare på kjøkkenknivene dine

Brusletto har et bredt utvalg kjøkkenkniver, og vi ønsker at knivene skal vare så lenge som mulig. For å ha skarpe og fine kjøkkenkniver lenge er det enkelte ting du bør, og ikke bør, gjøre med dem. Her kommer noen enkle tips:


1. Bruk kjøkkenknivene kun til å skjære mat

Kjøkkenknivene våre er laget for å skjære i friske matvarer. Unngå å skjære i eksempelvis  frossen mat og is. Vi anbefaler heller ikke at du bruker kjøkkenknivene våre til å skjære i bein, på grunn av den tynne kniveggen. Videre bør du ikke bruke kjøkkenknivene som en kjøttøks.

 

2. Bruk skjærefjøl

Vi anbefaler ikke å kutte opp mat mot harde materialer, og spesielt ikke mot overflater som er hardere enn kniven (eksempelvis glass, granitt, metall og keramikk).

 

Helst bør du ha en skjærefjøl laget av tre eller plast. Dersom skjærefjølen er så myk at du kan lage merker i den med kniven, er den myk nok. Dersom du har mange, dype merker i skjærefjølen din kan det bety at du skjærer for hardt. Skjærefjøler med mange dype merker bør du vurdere å bytte ut, siden det kan skape god grobunn for bakterier.

 

Tips: ikke bruk knivseggen til å skrape mat av skjærefjølen, bruk ryggen på bladet i stedet. Husk på at jo mindre kontakt eggen har med underlaget, jo lenger holder den seg skarp.

 

Husk også på å vaske begge sider av trefjøla når du vasker den etter bruk: dersom du kun vasker én side kan skjærefjøla slå seg når den tørker. 

 

 

3. Håndvask knivene; ikke bruk oppvaskmaskin

Vask kniven godt, og tørk av de med et oppvaskhåndkle med en gang. Ikke la knivene lufttørke.

 

Det kan være fristende å spare et par minutter på å legge kjøkkenknivene inn i oppvaskmaskinen, men det finnes flere årsaker til at vi ikke gjør det. En miks av sterke kjemikalier og varme temperaturer over lang tid, fører til at kjøkkenknivene med håndtak laget av masurbjørk vil bli ødelagt. Selv om håndtaket er behandlet, vil vannet kunne trekke inn i treskaftet og føre til at det sprekker opp. Våre andre kjøkkenkniver med håndtak av kompositt kan tåle oppvaskmaskin, men vi fraråder det uansett. En årsak er at knivbladene vil bli raskt sløvere når de vaskes i maskin. Knivene våre stainless og ikke stain-free, som betyr at økt tid i vann kan lede til raskere rustdannelser. Forsøk derfor å ha knivene så kort tid i vann som mulig, og vi anbefaler heller ikke at knivene bløtlegges i vann over lang tid. Vask opp med mild oppvasksåpe, og tørk med en gang med et oppvaskhåndkle. Deretter kan kniven gjerne lufttørke et par minutter før du legger den på plass.

 

https://www.brusletto.no/pub_docs/files/Sliktarduvarepåkjkkenknivenedine/Artikkel-vedlikehold-vask-kniv.jpg

4. Unngå oppbevaring i kjøkkenskuffen

Unngå å oppbevare knivene i samlet haug i en kjøkkenskuff. Knivene vil ristes mot hverandre, og knivseggene utsettes for gnissing og slag. Det kan i tillegg være skummelt å rote rundt i en skuff full av skarpe kniver. Vi anbefaler å henge de opp på en magnetlist eller bruke en knivblokk.

 

5. Vedlikehold av håndtaket

Våre kokkekniv-serie Hunter Premium har masurbjørk i skaftet. Masurbjørk er en bjørk der vev fra barken har vokst inn i treet, og dannet et fint mønster. Skaftet er innsatt med linolje og deretter polert slik at det er nærmest vedlikeholdsfritt. Hvis det trengs vedlikehold kan skaftet settes inn med olje, eksempelvis en møbelolje eller lignende.

 

Våre øvrige kokkekniver har høykvalitets kompositthåndtak, og disse er vedlikeholdsfrie.

 

6. Skjerping og sliping av kniven

Å holde knivene skarpe er noe av det viktigste vedlikeholdsarbeidet du kan gjøre.

Skjerping er noe som gjøres hver gang du bruker kniven, for å vedlikeholde eggen på best mulig måte. Dette gjøres med et skjerpestål. Det er siste finish som gjør at kniven holder seg skarp over lengre tid. Har kniven blitt sløv må man derimot slipe opp eggen igjen. Det vil si at man fjerner litt av stålet for å få en skarp egg igjen.

 

https://www.brusletto.no/pub_docs/files/Sliktarduvarepåkjkkenknivenedine/Artikkel-vedlikehold-trykk.jpg

    Du vil også like dette