• Gratis frakt over kr. 1000,-
  • Rask Levering
  • Livstidsgaranti
  • Sikker betaling
Vedlikeholde kniven din
Tips

Vedlikeholde kniven din

 

Når du har gått til det skritt og kjøpt deg en kvalitetskniv fra Brusletto & Co AS så har du en kniv som vil vare i mange år. For å holde kniven pen anbefaler vi at du rengjør den etter bruk med rent vann eller kanskje litt svakt såpevann og tørker godt av den før du setter den tilbake i sliren.

Normalt vil ikke skaftet trenge noen etterbehandling på lang tid, men dersom det er nødvendig kan du bruke en god møbelolje. Sliren kan ved behov settes inn med fett for lær.

Det er fire ting som avgjør hvor godt kniven holder seg skarp:

1.       Stålkvalitet

2.       Hardheten

3.       Eggens utforming

4.       Hva kniven brukes til

Våre knivblader er laget i rustfritt stål, som er herdet til en hardhet på 56-58 Rockwell. Noen blader er hulslipt, andre er konslipt og andre igjen har vanlig Skandinavisk rett slipe.

Under bruk er det særlig to prosesser som sløver eggen. Det ene er hard belastning som bryter løs små stykker av eggen og gjør den sagtakket. Det andre er at eggen legger seg. Dette kan rettes opp med noen drag med knivstål. Etter noe tids bruk vil kniven uansett bli sløv og vi skiller mellom å slipe og å bryne kniven. Når en kniv blir sløv så betyr det at den mister den koniske formen den har blitt gitt under produksjonen. Bryning av kniven vil midlertidig kunne gjenopprette denne. Ved større hakk eller skader må knivbladet slipes. Det bør gjøres på en slipestein der det er viktig at temperaturen ikke blir for høy slik at du ødelegger herdingen i bladet. Det har alltid vært diskusjon om man skal slipe med eller mot slipesteinen. Det som er viktig er at eggen blir rett, og ikke buet, og da må du slipe med samme vinkel i forhold til slipesteinen hele tiden på begge sider av bladet.

Når kniven skal brynes anbefaler vi at du holder brynet stille og fører kniven over brynet som om du vil skjære tynne skiver av det. Før kniven frem og tilbake eller i sirkler til den er tilstrekkelig skarp.

For ytterligere å finpusse en superskarp egg kan du dra kniven over et lærbryne. Bryning av eggen på lærbryne må alltid skje med eggen, gjør du det mot eggen har du ikke noe lærbryne lenger. Skjerpestål må brukes med samme vinkel som under slipingen. Hold kniv og skjerpestål slik at du har kontroll på dette å dra kniven rolig i en buebevegelse fra skaft til spiss. Bytt side for hvert drag. Start med litt trykk og avslutt forsiktig.

Ha omsorg for kniven din og den varer i generasjoner.

    Du vil også like dette

    • Om skaft og slire

      Skaft og slire De fleste skaft er laget av masurbjørk, bjørk, rotnøt, oliventre og micarta.  Noen

    • Kniver til profilering

      Vi har de perfekte gavene! Skal du i dåp eller konfirmasjon? En livslang gave med personlig inngrav

    • Design

      Hvordan vi designer våre kniver. Vi har opp gjennom tiden designet de aller fleste av våre knivmode

    • Besøk

      Ønsker du å besøke oss? For grupper og foreninger er det mulig å besøke fabrikken for å se produksj

    Powered by Jetshop