• Rask levering fra Norge
  • Gratis frakt over 499,-
  • Livstidsgaranti
Om skaft og slire
Tips

Om skaft og slire

Skaft

De fleste skaft er laget av masurbjørk, fjellbjørk, rotnøtt, oliventre og micarta.



Masurbjørk

Valbjørk, også kalt masurbjørk, er resultat av misvekst hos bjørk. Knopper eller korkkambium vokser innover i veden og danner ved med kaotisk fiberretning og striper av barklignende materiale. Dette danner et fint mønster i veden, noe som kommer spesielt godt fram i våt eller oljet ved.

Valbjørk brukes mye som materiale iblant annet: knivskaft, boller, kopper og pyntegjenstander. Den spesielle sykdommen skyldes en genfeil, og inntreffer som oftest på hengebjørk. Et av ca. 10.000 trær har denne sykdommen.

I Norge, finnes det mest masurbjørk på Østlandet, men forekomstene er spredt. Masurbjørk finnes også naturlig i sørlige områder i Sverige, Finland, Baltikum og Hviterussland.



Fjellbjørk

Fjellbjørk eller arktisk bjørk er et løvtre som tilhører bjørkeslekten. Den ble tidligere regnet som en egen art, men blir nå klassifisert som en genetisk variant eler underart av vanlig bjørk.

Fjellbjørk vokser i fjellregionen i hele Sør-Norge, i Nord-Norge også i lavlandet. I Norden vokser den i Finland, Sverige, Norge og på Island. De danner tregrensen mot snaufjellet mange steder



Mahogni

Mahogni er fellesbetegnelse på tømmer fra flere tropiske treslag. Kjennetegnes av en vakker rødbrun farge når veden er polert. Trevirket er lett å bearbeide og motstandsdyktig mot termittangrep og vann, noe som gjorde at en særlig tidligere brukte det til å lage blant annet møbler, interiør og båter.



Amerikansk Rotnøtt

Er en art av løvtrær i valnøtt familien. Den vokser for det meste i randsoner, fra sørlige Ontario, vest til sørøst i Sør- Dakota, sør til Georgia i USA. Svart valnøtt er et viktig tre kommersielt, siden treet har en dyp brun farge og er lett å berarbeide. Valnøttfrø (nøtter) dyrkes for sin særegne og ettertraktede smak. Valnøtt-trær dyrkes både for trelast, mat og mange kultivarer er utviklet for forbedret kvalitet på tre eller nøtter.



Oliventre

Oliventre er en art med småtrær i oljetrefamilien, som har sin opprinnelse fra kyststrøkene i de østlige deler av Middelhavet, fra Libanon til kysten av Lilleasia og de nordligste deler av Iran. Olivenfrukten, som kommer fra denne arten, er et av middelhavslandenes viktigste landbruksprodukter, da det brukes til å lage olivenolje. I dag blir oliven dyrket i mange av verdens regioner. Oliventre er en sen voksende hard tresort. Når treet ikke lenger bærer frukter brukes det til å lage ulike typer produkter (møbler, kjøkkenprodukter, turprodukter etc). Tresorten er meget godt egnet til dette på grunn hardheten på materialet.



Vedlikehold av treskaft

Skaftene i tre er innsatt med linolje og deretter polert slik at det er nærmest vedlikeholdsfritt. Hvis det trengs vedlikehold kan skaftet settes inn med olje, eksempelvis en møbelolje eller matolje. Da kan du la oljen trekke inn i ti minutter før du tørker av oljen som er til overs.



Micarta

Micarta er et materiale som er laget av tekstil, papir og andre typer fibermaterialer som er kombinert med harpiks og deretter herdet under trykk og høy varme. Dette gjør at materialet blir svært slitesterkt og får en veldig god holdbarhet. Materialet blir deretter pusset og får en vakker finish. Micarta kan få en lagvis struktur basert på hva slags fibermaterialer man bruker i produksjonen av skaftet. Micarta er et materiale som er dødt og det gjør at det egner seg veldig godt som knivskaft.

Slire

Sliren er laget av okselær. Vi bruker vegetabilsk lær i våre slirer & læremnene som vi selger. Lær som blir garvet med planteige midler betegnes som vegetabilsk lær. Dette har vært den mest vanlige måten å garve lær på. Man bruker eike- og fikenbark, olivenblader og tarabelg, Mimosabark eller Quebracho tre for å garve læret. Virkestoffene, som forekommer i disse plantetypene, blir kalt «Tannine»



Noen modeller har et eget sikkerhetsinnlegg slik at kniven ligger støtt og sikkert på plass under all slags ferdsel og aktivitet i skog og mark. Innlegget gjør også at kniven glir lettere ut og inn av sliren, og at sliren holder fasongen bedre. Andre slirer har edgeblock som betyr at eggen ligger mot et ekstra lag med lær, som sikrer mot gjennomskjæring av sømmen.
Vi har satt inn sliren med lærglans som beskytter læret. Sliren kan vedlikeholdes ved å sette den inn med litt lærfett eller skokrem en gang iblant.



Beslaget oppe på slira - der det finnes - er ofte produsert i nysølv og kan pusses med sølvpuss. På noen modeller som Hunter og Tiur er det laget av aluminium.

    Du vil også like dette