Hvordan vedlikeholde kniven

 

Når du har gått til det skritt og kjøpt deg en kvalitetskniv fra Brusletto & Co AS så har du en kniv som vil vare i mange år. For å holde kniven pen anbefaler vi at du rengjør den etter bruk med rent vann eller kanskje litt svakt såpevann og tørker godt av den før du setter den tilbake i sliren.

Normalt vil ikke skaftet trenge noen etterbehandling på lang tid, men dersom det er nødvendig kan du bruke en god møbelolje. Sliren kan ved behov settes inn med fett for lær.

Det er fire ting som avgjør hvor godt kniven holder seg skarp:

 

1.       Stålkvalitet

2.       Hardheten

3.       Eggens utforming

4.       Hva kniven brukes til

 

Våre knivblader er laget i rustfritt stål, Sandvik 12C27 som er herdet til en hardhet på 56-58 Rockwell. Noen blader er hulslipt, andre er konslipt og andre igjen har vanlig rett slipe.

 

Under bruk er det særlig to prosesser som sløver eggen. Det ene er hard belastning som bryter løs små stykker av eggen og gjør den sagtakket. Det andre er at eggen legger seg. Dette kan rettes opp med noen drag med knivstål. Etter noe tids bruk vil kniven uansett bli sløv og vi skiller mellom å slipe og å bryne kniven. Når en kniv blir sløv så betyr det at den mister den koniske formen den har blitt gitt under produksjonen. Bryning av kniven vil midlertidig kunne gjenopprette denne. Ved større hakk eller skader må knivbladet slipes. Det bør gjøres på en slipestein der det er viktig at temperaturen ikke blir for høy slik at du ødelegger herdingen i bladet. Det har alltid vært diskusjon om man skal slipe med eller mot slipesteinen. Det som er viktig er at eggen blir rett, og ikke buet, og da må du slipe med samme vinkel i forhold til slipesteinen hele tiden på begge sider av bladet.

 

Når kniven skal brynes anbefaler vi at du holder brynet stille og fører kniven over brynet som om du vil skjære tynne skiver av det. Før kniven frem og tilbake eller i sirkler til den er tilstekkelig skarp.

For ytterligere å finpusse en superskarp egg kan du dra kniven over et lærbryne. Bryning av eggen på lærbryne må alltid skje med eggen, gjør du det mot eggen har du ikke noe lærbryne lenger. Skjerpestål må brukes med nøyaktig samme vinkel som under slipingen. Hold kniv og skjerpestål slik at du har kontroll på dette å dra kniven rolig i en buebevegelse fra skaft til spiss. Bytt side for hvert drag. Start med litt trykk og avslutt forsiktig.

 

Ha omsorg for kniven din og den varer i generasjoner.




Du har ingen varer i handlekurven
Våre kniver
KNIV BALDER
KNIV BAMSEN
KNIV BRUSLETTOKNIVEN
KNIV FALKEN
KNIV FEMUND
KNIV FISKERN
KNIV FISKESPRETTERN
KNIV FJORD
KNIV FRAMTIDSKNIVEN
KNIV HALLINGSKARVET
KNIV HUNTER
KNIV HUNTER PREMIUM
KNIV LITEN SPEIDERKNIV
KNIV NANSEN
KNIV NORGESKNIVEN
KNIV RENESSANSE
KNIV RONDANE
KNIV RONDANE J/100 LIMITED EDITION
KNIV RYPA
KNIV RØY
KNIV SKINNER
KNIV SPEIDERKNIV
KNIV SPIKKEKNIVEN
KNIV SPRETTERN
KNIV STORBUKKEN
KNIV SØLVGUTTEN
KNIV TIUR
KNIV TOOL
KNIV TRILLEMARKA
KNIV VASSFARET SIGNATURVERSJON W/R
KNIV VILLGUTEN
KNIV VILLJENTA
KNIV VILLMANN
KNIV VILLMANN SPESIALVERSJON A/100
LARS MONSEN ANÁRJOHKA KNIV
LARS MONSEN BØRGEFJELL KNIV
LARS MONSEN FEMUNDMARKA KNIV